Umetnost v rokah: Ustvarjalno oblikovanje iz gline

Keramična delavnica

Nazaj

Umetnost v rokah: Ustvarjalno oblikovanje iz gline

V sodelovanju z Društvom likovnikov Brežice je v aprilu na VGC Brežice 
potekala keramična delavnica. 

Zakaj ljudje čutimo, da so keramične posode, skodelice in podstavki nekaj posebnega? Zakaj nas ta unikatna žgana in glazirana glina tako nagovori? Odgovor se skriva v pradavni zgodovini. Prvi mezopotamski zapisi so bili vrezani v keramične ploščice, iz žgane gline so bile izdelane posode, ki so jih pri obredih uporabljale številne kulture in civilizacije pred več tisoč leti, še danes se tehnike žganja gline delijo na nizke in visoke, tako kot v starodavni Kitajski.

Ne čudi, da so se prijave za keramično delavnico vrstile ena za drugo in da so udeleženke pod strokovnim mentorstvom Zlatke Vučinič iz Društva likovnikov, tako spretno in z veliko domišljije ustvarile vsaka svoj unikatni keramični izdelek. 

“V prsih glina oživi, v obliki večnosti se skrije, v peči najde dušo, v umetnini srce bije.”

Udeleženke delavnic so se z mentorico sestale dvakrat; 14. in 24. aprila. Spoznale so značilnosti gline in postopke oblikovanja ter izdelale več različnih izdelkov. Na drugem srečanju so izdelke, predhodno žgane na 950°C, poglazirale z različnimi barvnimi odtenki. Njihovo čudovito keramično izkušnjo si lahko ogledate v galeriji slik na FB Večgeneracijski ceneter Brežice 

Vsem udeleženkam čestitamo in se veselimo prihodnjih ustvarjalnih delavnic.

 

Umetnost v rokah: Oblikovanje iz gline
Umetnost v rokah: Oblikovanje iz gline

E-novice

Kontakt